Uppgifterna kommer från tillverkarnas officiella källor och/eller återförsäljarnas uppgifter. Med reservation för felskrivning.
*Elkostnaden är en uppskattad kostnad och kan variera beroende på var man bor, vilken typ av elavtal man har, typ av batteri och omständigheter som råder vid laddning. I vår beräkning har vi utgått från ett genomsnittligt marknadspris senaste 365 dagarna i elområde 3 (Stockholm). På det har vi lagt en typisk marginal och rörlig elnätsavgift från elleverantörerna, samt elskatt och moms. Elpriset beräknat på detta sätt är just nu 3.57 kr per kWh. Vi räknar med att 15% av energin vid laddning försvinner i form av värme, vilket är typiskt för de vanligaste litium jon batterierna.
Det finns många fördelar med elbilar, de har till exempel inga utsläpp av koldioxid (CO2) och har även billigare driftkostnad per mil jämfört med bensindrivna bilar. Mazda MX 30 är en elbil med en motoreffekt på 107 kW och batteri på 36 kWh. Mazda MX 30 har en elförbrukning på ca 1.4 kWh per mil, vilket ger en driftkostnad* på ca 5.7 kr per mil. Mazda MX 30 har en räckvidd på 260 km.
Körsträcka | Kostnad |
---|---|
1250 km | 717 kr |
Regeringen har beslutat om ett bonus malus-system för nya personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar. Bonus malus ersätter det tidigare supermiljöbilspremien och ger en bonus till fordon med inga eller med mycket låga utsläpp av koldioxid på upp till 60 g/km med maximalt 60 000 kronor. Förordningen trädde i kraft den 1 juli 2008.
Äger du som privatperson en elbil eller en laddhybrid har du möjlighet att ansöka om bidrag för installation av en laddningspunkt i hemmet. Högst 50 miljoner kronor får betalas ut med stöd av förordningen (2017:1318) om bidrag till privatpersoner för installation av laddningspunkt till elfordon. Bidraget kan sökas av privatpersoner som äger en fastighet eller innehar en fastighet med nyttjanderätt. Laddstationen måste installeras på en fastighet som du, som ansöker om bidraget, äger eller har nyttjanderätt till. Du kan bara ansöka om bidraget om laddningspunkten installerats efter den 1 januari 2018.
Läs mer om bidra och subventionerEldrivo.se är en oberoende tjänst där du hittar och jämför eldrivna fordon. Vi tror att eldrivet är framtiden därför vill samla alla eldrivna fordon på ett och samma ställe.
© 2023 eldrivo.se