Cake Kalk

Elmotorcykel

Elmotorcyklar år 2020

December 12, 2019

Tags:

Det har inte pratats så mycket om elmotorcyklar än vilket till viss del är förståeligt. Den stora hypen kring eldrivna fordon har mest varit fokuserad på elbilar, mycket tack vare Elon Musk och Tesla såklart. Idag har nästan alla biltillverkare minst en helt eldriven modell på gång eller så har man nyligen lanserat en elbil.

För elmotorcyklar ser det lite annorlunda ut av förklarliga skäl, marknaden för motorcyklar är inte lika etablerad som marknaden för bilar vilken gör att efterfrågan för eldrivet på förstnämnda marknad inte har blivit lika stor, än i vart fall. Det är långt ifrån alla traditionella motorcykelmärken som pratar om eldrivet men det finns några undantag. De flesta elmotorcyklar som finns på marknaden kommer från helt nya tillverkare som fokuserar helhjärtat på eldrivna motorer. Men om man kikar lite vad som döljer sig bakom ridån kan man tydligt se att det är mycket på gång från flera håll och kanter. Nya initiativ dyker upp från alla delar av världen, i Sverige har vi till exempel CAKE som tillverkar grymt häftigt formgivna motorcyklar och mopeder för offroad- och stadskörning.

Vi på Eldrivo tror att år 2020 är året då elmotorcykeln kommer att slå igenom på riktigt. Nedan går vi igenom vilka tillverkare/märken vi tycker man ska hålla ett extra öga på i år.

CAKE

CAKE är ett svenskt företag med stort fokus på innovation och design. Deras första modell Kalk& är en offroad motorcykel som är godkänd för körning på allmänna vägar. De har precis lanserat motorcykeln Ösa+ och mopeden Ösa Lite. Dessa två modeller har en otroligt häftig formgivning som verkligen sticker ut och som man inte har sett tidigare.

Zero Motorcycles

Zero är en amerikanskt tillverkare av eldrivna motorcyklar, företaget har funnits sedan 2006 och har sin bas i Kalifornien. Zero är idag en av de största tillverkarna elmotorcyklar, de har en flotta på fem olika modeller som säkert kommer utökas i framtiden. Under 2020 kommer de att släppa fler uppdateringar på befintliga modeller som med all säkerhet kommer imponera på de flesta. Vad sägs om till exempel Zero SR/F (2020 års modell) som kommer att ha en maxhastighet på 200 km/h och en räckvidd upp till 259 km.

NIU

Niu är ett kinesiskt märke som har vuxit kraftigt senaste åren. Niu är för de flesta mest kända för sina eldrivna scootrar (elmopeder). I dagsläget är Niu N-GT deras kraftfullaste scooter med en hastighet på 70 km/h och en räckvidd på ca 100 km. Räkna med att vi kommer att få se mycket mer från Niu i år.

Segway by Ninebot

Segway by Ninebot är ett annat spännande kinesiskt företag som för de flesta associeras med segways och elsparkcyklar. De har ett brett sortiment av eldrivna fordon som kommer breddas med ännu en kategori med deras nya eldrivna dirt bikes som kommer att komma ut i försäljning i Q1 2020. Segway by Ninebot kommer släppa två versioner av dirt bikes X160 och X260. X160 är den mindre versionen av dessa två med 17 tum däck, en maxhastighet på 50 km/h och en räckvidd på ca 65 km. X260 kommer med 19 tum däck, en maxhastighet på ca 75 km/h och en räckvidd på ca 120 km. Dessa två blir de första riktiga utmanarna till Cake Kalk&.

Kymco

Kymco är ett taiwanesiskt företag som grundades 1963 och är idag etablerade över hela världen. Kymco har ett brett sortiment av fordon, företaget tillverkar bland annat cyklar, mopeder, ATV och motorcyklar. Den senaste tiden har företaget fokuserat mer på eldrivna motorer vilket vi kommer få se resultatet av i år. Kymco RevoNex är ett exempel på fordon vi ser fram emot att se på vägarna. RevoNex är en elmotorcykel med en toppfart på hela 205 km/h, imponerande!

Regent Motorcycles

Regent Motorcycles är ett svenskt initiativ med visionen att inom fem år vara den ledande el-motorcykeltillverkaren i norden. Det som gör Regent intressant är inte bara att det är eldrivet eller har en prestanda som imponerar utan här har man lyckats med att skapa en otroligt snygg retrodesign på motorcykeln. Detta tror vi kommer att attrahera många som funderar på skaffa en eldriven MC.

Ovan har vi summerat några exempel på tillverkare, nya som gamla, som vi tror kommer ta ett nytt kliv i sin utveckling under 2020. De finns självklart fler tillverkare som satsar på eldrivna motorcyklar som vi inte tagit upp här men som vi förhoppningsvis kommer att ha anledning att skriva om i senare inlägg. Vi tror 2020 blir ett spännande år för eldrivet, inget snack om det!

1 likes