Jämför
försäkringar för elmotorcyklar

Det finns många fördelar med elmotorcyklar, de är miljövänliga, driftkostnaderna är lägre än bensindrivna motorcyklar och de har otrolig prestanda. Precis som för alla fordon är det viktigt med en bra försäkring. Vi listar de största och populäraste försäkringsbolagen i Sverige och beskriver vad de olika försäkrings nivåerna innebär.

Försäkra din elmotorcykel

Elmotorcyklar är framtiden

Fördelarna med eldrivna fordon är många det gäller även för eldrivna motorcyklar. Prestanda är ofta en viktig egenskap bland motorcykel entusiaster och det är något som är utöver det vanliga för elmotorcyklar. Andra viktiga fördelar är till exempel att driftkostnaden är betydligt lägre än traditionella motorcyklar och att elmotorer är mycket skonsammare för miljön.

I och med att motorcyklar har en hög prestanda och att du snabbt kommer upp i höga hastigheter ökar risken för allvarliga olyckor. Detta gör det extra viktigt att du har en bra försäkring för din elmotorcykel och dig.

Olika nivåer av MC-försäkring

Motorcykelförsäkringar kan delas upp i tre nivåer precis på samma sätt som för bilförsäkringar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Vad som exakt ingår i dessa försäkringar kan variera lite grann beroende på försäkringsbolag. Nedan beskriver vi vad dessa försäkringar i stora drag innebär.

 • Trafikförsäkring för elmotorcykel
  Detta är en obligatorisk försäkring enligt lag för alla motorfordon som till exempel bilar, motorcyklar och mopeder (Klass 1). Försäkringen täcker motpartens skador vid en trafikolycka. Om du inte tecknar en trafikförsäkring får du betala en straffavgift som är betydligt dyrare.
 • Halvförsäkring för elmotorcykel
  I denna försäkring ingår den obligatoriska trafikförsäkringen, utöver det ingår ersättning mot stöldskada, brandskada, glasskada, maskinskada, räddning och rättsskydd (mot eventuella rättskostnader).
 • Helförsäkring för elmotorcykel
  I en helförsäkring ingår allt ovan. I denna nivå ingår även vagnskadeförsäkring vilket innebär att du blir ersatt för yttre skador som uppstått till följd av en olycka eller skadegörelse.

Tilläggsförsäkring för elmotorcykel

Hos de flesta försäkringsbolag kan du komplettera och skräddarsy ditt försäkringsskydd precis efter de behov du har. En tilläggsförsäkring täcker delar som inte ingår i en helförsäkring. Vad som exakt ingår i ett tilläggsskydd varierar beroende på försäkringsbolag. Exempel på tillägg är olycksfallsförsäkring, räddnings- och bärgningsassistans dygnet runt och höjd maxersättning. Kontakta respektive försäkringsbolag för att få detaljerad beskrivning om vad som ingår i tilläggen.

Jämför försäkringar för elmotorcykel

Pris på MC-försäkring

Det är många faktorer som försäkringsbolaget tar hänsyn till när de sätter priset på din försäkringen på din elmotorcykel. Försäkringsbolaget vill helt enkelt få en uppfattning på hur stor sannolikhet det är att du kommer gör en skadeanmälan. Hur försäkringsbolagen gör sina beräkningar kan skilja sig åt, men nedan är exempel på faktorer som påverkar prissättningen.

 • Ålder
  Unga personer har mindre erfarenhet av trafiken vilket ökar sannolikheten att de hamnar i en trafikolycka.
 • Historik
  Om du tidigare varit med om trafikolycka oavsett om det var ditt fel är risken stor att priset ökar för din nya försäkring. Detsamma gäller det omvända.
 • Märke, modell och effekt
  Vilken typ av MC du väljer att teckna försäkring till kan i högsta grad påverka priset. Det man bland annat tittar på är värdet, hur hög stöldbegärligheten är, hur snabb och stark motorcykeln är och hur höga reparationskostnaderna är för el-MC.
 • Din adress
  Man tittar på om du bor i ett område där det är välbefolkat och/eller har hög brottslighet.

De flesta försäkringsbolag erbjuder även en samligsrabbat det vill säga tecknar du din elmotorcykelförsäkrings hos samma försäkringsbolad där du har din hemförsäkring får du en rabatt mellan 10 till 25 procent på din MC-försäkring. Rabatten kan variera mellan försäkringsbolagen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!Håll dig uppdaterad och bli inspirerad.

Eldrivo

Eldrivo.se är en oberoende tjänst där du hittar och jämför eldrivna fordon. Vi tror att eldrivet är framtiden därför vill samla alla eldrivna fordon på ett och samma ställe.

E-post: hej@eldrivo.se

© 2021 eldrivo.se