Jämför
försäkringar för elbilar

Försäkring för din elbil är en självklarhet för de flesta men det är oftast inte lika självklart att veta vilket försäkringsbolag eller försäkringsnivå man ska välja för sin elbil. Vi listar de största och populäraste försäkringsbolagen i Sverige och beskriver vad de olika nivåerna innebär.

Försäkra din elbil

 • Elbilsförsäkring från evoli
  • evoli är alternativet för dig som sällan eller aldrig drabbas av skador och därför vill betala en så låg premie som möjligt.
 • Elbilsförsäkring från Moderna
  • Samla dina försäkringar hos Moderna och få rabatt samt sänkt självrisk.

Elbilar är framtiden

Elbilar blir allt vanligare på våra vägar och det är allt fler som funderar på att byta sin fossildrivna bil till en ren elbil. Elbilar är mycket snällare mot miljön samt betydligt billigare i drift. Elkostnaden per mil är mycket lägre med ett eldrivet fordon jämfört med ett bensindrivet fordon och eldrivna bilar behöver heller inte samma service som traditionella bilar.

Olika nivåer på bilförsäkring

Elbilsförsäkringar kan delas upp i tre nivåer precis på samma sätt som för traditionella bilförsäkringar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Vad som exakt ingår i dessa försäkringar kan variera lite grann beroende på försäkringsbolag. Nedan beskriver vi vad dessa försäkringar i stora drag innebär.

 • Trafikförsäkring för elbil
  Detta är en obligatorisk försäkring enligt lag för alla motorfordon som till exempel bilar, motorcyklar och mopeder (Klass 1). Försäkringen täcker motpartens skador vid en trafikolycka. Om du inte tecknar en trafikförsäkring får du betala en straffavgift som är betydligt dyrare.
 • Halvförsäkring för elbil
  I denna försäkring ingår den obligatoriska trafikförsäkringen, utöver det ingår ersättning mot stöldskada, brandskada, glasskada, maskinskada, räddning och rättsskydd (mot eventuella rättskostnader).
 • Helförsäkring för elbil
  I en helförsäkring ingår allt ovan. I denna nivå ingår även vagnskadeförsäkring vilket innebär att du blir ersatt för skador som uppstått på grund av yttre olyckshändelse. Vagnskadeförsäkring brukar ingå när du köper en ny bil. För de flesta bilmärkena ingår försäkringen i tre år. Rekommendationen för dig som köpt en ny bil är att teckna en halvförsäkring så länge vagnskadegarantin gäller för den nya bilen.

Tilläggsförsäkring för elbil

Hos de flesta försäkringsbolag kan du komplettera och skräddarsy ditt försäkringsskydd precis efter de behov du har. En tilläggsförsäkring täcker delar som inte ingår i en helförsäkring, det kan till exempel täcka eller sänka vissa typer av självrisker och ersätta en del av hyrbilskostnaden om din bil skulle behöva repareras.

Vad som exakt ingår i tillägget varierar oftast en del beroende på vilket försäkringsbolag det gäller. Kontakta ditt försäkringsbolag för att få detaljerad beskrivning om vad som ingår i respektive försäkringsnivå.

Jämför bilförsäkringar

Pris på elbilsförsäkring

Det är många faktorer som försäkringsbolaget tar hänsyn till när de sätter priset på din försäkringen på din elbil. Försäkringsbolaget vill helt enkelt få en uppfattning på hur stor sannolikhet det är att du kommer gör en skadeanmälan. Hur försäkringsbolagen gör sina beräkningar kan skilja sig åt, men nedan är exempel på faktorer som påverkar prissättningen.

 • Ålder
  Unga personer har mindre erfarenhet av trafiken vilket ökar sannolikheten att de hamnar i en trafikolycka.
 • Historik
  Om du tidigare varit med om trafikolycka oavsett om det var ditt fel är risken stor att priset ökar för din nya försäkring. Detsamma gäller det omvända.
 • Bilmärke
  Vilken typ av bil du väljer att teckna försäkring till kan i högsta grad påverka priset. Det man bland annat tittar på är värdet, hur hög stöldbegärligheten är, hur många hästkrafter bilen har och hur höga reparationskostnaderna är för bilen.
 • Din adress
  Man tittar på om du bor i ett område där det är välbefolkat och/eller har hög brottslighet.

Digital bilförsäkring

Precis som i alla branscher kommer det nya innovativa uppstickare som tar ett litet annorlunda grepp på saker och ting. En digital elbilsförsäkring är precis som det låter som en teknisk innovation som gör att du betalar efter hur du kör. Rent konkret fungerar det så att du pluggar in en liten dosa under ratten som registrerar hur du kör. Du betalar helt enkelt mindre om du kör lugnt och sansat och om du kör som en fartdåre blir premien högre.

Populära elbilar i Sverige

Det är allt fler bilmärken som satsar på eldrivna bilar, många märken har redan släppt modeller med elmotorer eller planerar att släppa nya modeller kommande åren. Trenden är ganska tydlig, elbilar kommer att ta allt större marknadsandelar framöver. Infrastrukturen runt elbilar blir också bättre och effektivare vilket förbättrar förutsättningarna att äga en ren elbil.

Nedan listas populära elbilar i Sverige:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!Håll dig uppdaterad och bli inspirerad.

Eldrivo

Eldrivo.se är en oberoende tjänst där du hittar och jämför eldrivna fordon. Vi tror att eldrivet är framtiden därför vill samla alla eldrivna fordon på ett och samma ställe.

E-post: hej@eldrivo.se

© 2023 eldrivo.se