Niu U Pro

Eldrivo testar / Elmoped

Eldrivo testar elmopeden NIU U Pro

May 29, 2019

Tags: ,

Den här gången sätter Eldrivo testar tänderna i NIU U Pro som är en elmoped från det snabbväxande kinesiska märket NIU. U Pro är en av de senaste modellerna från NIU och den finns som klass 1 (45 km/h) och klass 2 (25 km/h). Designmässigt skiljer sig den från tidigare modeller från NIU som har haft ett mer traditionellt scooterutseende. Designen på Modell U är mer unik och har en mer futuristisk touch än tidigare modeller.

Snabbfakta

  • Motortyp: Bosch for NIU
  • Motorstyrka: 800W
  • Vridmoment: 24 Nm
  • Växling: Automat
  • Maxhastighet: 45 km/h (klass 1)
  • Batteri: Lithiumbatteri Panasonic 48V 21Ah
  • Räckvidd: 40 km
  • Vikt: 52 kg

 

Vi provkörde NIU U Pro klass 1. Klass 1 innebär att den har en maxhastighet på 45 km/h och att det är åldersgräns på 15 år samt att man behöver ett körkort med minst behörighetsklass AM. Det här är en smidig och pigg elmoped med många smarta finesser som till exempel nyckellös tändning samt ett löstagbart batteri vilket gör laddningen mer flexibelt. Med NIU:s egna app till din smartphone kan du se bl.a. hur långt du kan köra med nuvarande laddning, körhistorik och du får även notis om någon försöker stjäla moppen.

Hur var provkörningen?

Eldrivo testar hade inga direkta förväntningar inför provkörningen, den enda funderingen var om den den skulle slå vårt tidigare test av NIU M+ Lite som överraskade mycket positivt.

Vi imponerades återigen av hur pigga och responsiva elmopeder är, gasa, accelerera och njut av ljudlös körning! Så enkelt är det. NIU U Pro är en mycket trevlig och pigg elmoped som är väldigt lättmanövrerad och som du sitter bekvämt i även om du är lång.

Motorn har två lägen som påverkar accelerationen och maxhastigheten. Du kan enkelt växla mellan dessa lägen från styret. Eldrivo testar körde större delen av provkörningen på läge 2 vilket är läget med bäst prestanda och när vi växlade ner till läge 1 kändes körningen inte alls lika spännande. Vi upplevde att skillnaden mellan de båda lägena var helt klar kännbar, läge 1 var inte alls lika pigg och snabb som 2:an.

NIU U Pro har en stark motor på 800W, vi tyckte att den levererade vad den lovade, den hade till exempel inga problem att bära 95 kg uppför en relativt brant backe eller att accelerera förbi segstartade bensindrivna bilar.

0 – 20 km/h

Nu var det upp till bevis för NIU U Pro, hur pigg var den jämfört med NIU M+ Lite som var först ut i vårt test 0 – 20 km/h. U Pro levererade även här, vi klockade den på 4,2 sekunder vilket var 0,4 sekunder snabbare än NIU M+ Lite. Imponerande!

Sammanfattning

NIU U Pro är en mycket trevlig elmoped med bra prestanda och är väldigt enkel och smidig att köra. Det här är en elmoped som passar de flesta och är väldigt bra för till exempel stadskörning och pendling. Prismässigt ligger den på ca 20 995 kr vilket vi anser är bra, man får helt enkelt mycket för pengarna. På minuskontot är lastutrymme, i standardutformningen finns det inte mycket utrymme för packning men som på vårt provexemplar finns det tillbehör som framkorg och mittkorg att köpa. Vi har sagt det förr men det tåls att sägas igen, eldrivet är framtiden!

2 likes